30 мая 2016 г.

ГОСУДАРСТВЕННАЯ ИТОГОВАЯ АТТЕСТАЦИЯ – 2016. Предмет «Украинский язык». Класс 9

Вариант № 19

Учитель і учень

Доки житимуть на світі вчителі та учні, світ перебуватиме в постійному розвитку, який веде суспільство до оновлення, духовного збагачення, моральної досконалості.

Важко навіть уявити, скільки душевних сил, енергії, знань, умінь треба докласти, щоб виростити й виховати справжніми людьми таких різних, не схожих між собою дітей.

Учитель - друг і порадник. Він уміє відчувати настрій, побачивши в очах тривогу чи зажуру, завжди підтримає і захистить від біди, застереже від необдуманих кроків. Він навчає нас бути вдячними батькам і старшим друзям як за похвалу, так і за докір, адже похвала свідчить про вдосконалення, а докір допомагає зрозуміти помилки й навчитися жити по-людськи.

Учитель розкриває перед учнем таємниці буття: учить розпізнавати добро та зло, щирість і підступність, багатство душі й духовну обмеженість. Він учить пізнавати самих себе, привчає мислити, аналізувати життєві ситуації, бути співчутливими до чужого горя, уважними до слабких і немічних, милосердними до тих, хто потребує допомоги.

Нехай же доля посилає вам, наш мудрий наставнику, розумних, добрих і вдячних учнів!

160 слів
За Л. Толстим